facebook

Дворецът на буквите

Дворецът на буквите

title307661573

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Имало едно време едно момиченце на име Ема. То много обичало да чете книжки, но не знаело, че буквичките стояли в книгата само през деня, а през нощта отивали да си почиват в приказен дворец. Така било с всички книги. През деня буквите работели, а през нощта, цък-цък, се прибирали по стълбите към своя дворец. Всяка буква си имала легло и за да си ги познават, на леглата били изписани техните букви.

Един ден, след като Ема затворила книгата, буквите се приготвили да си тръгват. Късно вечерта обаче тя пак отворила книгата и за нейна изненада страниците били празни! Решила на другия ден да разбере какво става, но когато рано сутринта буквичките се завърнали в книгата, Ема спяла. Когато се събудила, тя отворила книгата и буквите били там. Тя така ги изгледала, че една от буквите си помислила, „Ех, това момиченце, да не би да знае за нашата тайна?“. Дошла вечерта, а буквите били толкова уморени, че не забелязали как Ема ги наблюдавала, докато се изнасяли от книгата.

Когато се прибрали у дома, най-напред се навечеряли, после измили зъбите си, погледали малко детски филмчета и си легнали. Ема много харесала дома им и решила да разгледа наоколо. Отишла в кухнята, където на всяка чиния, лъжица и вилица били изписани техните букви. Изведнъж, докато Ема разглеждала, без да иска, съборила една вилица.

Буква А се събудила и казала:

– А, кой какво направи?

Буква О отвърнала:

– О, какво стана?

Буква Щ отговорила:

– Ще отида да проверя какво става.

Ема чула разговора и се зачудила къде може да се скрие. Огледала се и видяла едно гърне, влязла в него и се замолила да не я открият. Буква Щ минала точно покрай нея, но като не видяла нищо, се върнала.

– На косъм – казала си Ема, след което тихичко се измъкнала от двореца.

Така тя разкрила тайната на буквите, но те така и не разбрали за това.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *